Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 2 sztuki filet z kurczaka
pojedyńcze - 4 sztuki placki tortilli
pszenne - 1 puszka kukurydza konserwowa
- 1 główka sałata lodowa
- 16 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1 sztuka papryka zielona
duża - 1 sztuka cebula czerwona
- 1/4 łyżeczki chili (przyprawa)
- 6 łyżek majonez
- 6 łyżek jogurt naturalny
- 4 ząbki czosnek
- 2 łyżeczki oregano
płaskie - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 1 łyżeczka masło klarowane
czubata
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
- Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kurczaka około 15 minut.
- W międzyczasie odcedzamy kukurydzę, sałatę lodową siekamy na drobne paseczki, pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę w drobne kawałki, a cebulę w piórka.
- Kolejno do małej miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano. Po dokładnym wymieszaniu w naczyniu powstanie gęsty, czosnkowy sos. Smarujemy nim placki i nakładamy na nie mięso oraz przygotowane warzywa.
- Tortillę wraz z farszem zawijamy i wkładamy do piekarnika na 180 C. na około 15 minut.
Źródło przepisu: Informacja prasowa 38pr.pl