Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mięso mielone
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżka bułka tarta
czubata - 1 łyżeczka przyprawa do gyrosa
czubata - sól
do smaku - 1 opakowanie placki tortilli
- 1/2 opakowania mix sałat
z rukolą - 1/2 sztuki ogórek zielony
- 2 łyżki majonez
czubate - 1 gałązka natka pietruszki
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso połącz z jajkiem, przyprawą kebab-gyros i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, uformuj 8 klopsów i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180 st. C.
- Ogórek umyj, pokrój na plasterki. Majonez wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekaną natką pietruszki.
- Tortille rozłóż, na jednej części połóż porcję sałaty, kilka plasterków ogórka i po dwa przekrojone na pół klopsy. Złóż placek. Gotowe tortille podawaj z sosem czosnkowym i pozostałą sałatą skropioną olejem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia