Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki pałki kurczaka
2 szklanki ryżu
1/2 sztuki woreczka mrożonej marchewki z groszkiem
2 sztuki cebule
5 szklanek wody
1/2 kostki masła
1 łyżka curry
2 łyżki vegety
2 łyżki słodkiej papryki
6 łyżek pikantnego keczupu
odrobina chili
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj przyprawy do kurczaka, obtocz w nich pałki i wstaw na 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Cebule pokrój w plastry. Zagotuj wodę, dodaj masło (zostaw 1 łyżeczkę), curry, vegetę, keczup, paprykę oraz chili i wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj resztą masła, ułóż w nim ryż i wyrównaj. Na ryżu połóż marchewkę z groszkiem, a następnie plastry cebuli. Na wierzchu ułóż przyprawione pałki kurczaka. Zalej całość zalewą.
- Piecz w temperaturze 180-190 st. C przez 60 minut, aż kurczak będzie miękki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka