Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pałki kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- 1/2 sztuki woreczka mrożonej marchewki z groszkiem
- 2 sztuki cebule
- 5 szklanek wody
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki vegety
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- odrobina chili
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj przyprawy do kurczaka, obtocz w nich pałki i wstaw na 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Cebule pokrój w plastry. Zagotuj wodę, dodaj masło (zostaw 1 łyżeczkę), curry, vegetę, keczup, paprykę oraz chili i wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj resztą masła, ułóż w nim ryż i wyrównaj. Na ryżu połóż marchewkę z groszkiem, a następnie plastry cebuli. Na wierzchu ułóż przyprawione pałki kurczaka. Zalej całość zalewą.
- Piecz w temperaturze 180-190 st. C przez 60 minut, aż kurczak będzie miękki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka