Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki udka kacze
100 g szalotka
150 g boczek wędzony
1/2 szklanki wino czerwone wytrawne
2 łyżki cukier
1 sztuka goździki
1 laska cynamon
majeranek
do smakuolej
2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka natrzyj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie obsmaż udka na rozgrzanym oleju razem z obranymi szalotkami. Przełóż mięso do brytfanki, polej winem. Dodaj cynamon, goździk, pokrojony w kostkę boczek. Piecz w 180 st. C do miękkości.
Źródło przepisu: Poradnik domowy