Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki udka kacze
- 100 g szalotka
- 150 g boczek wędzony
- 1/2 szklanki wino czerwone wytrawne
- 2 łyżki cukier
- 1 sztuka goździki
- 1 laska cynamon
- majeranek
do smaku - olej
- 2 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka natrzyj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie obsmaż udka na rozgrzanym oleju razem z obranymi szalotkami. Przełóż mięso do brytfanki, polej winem. Dodaj cynamon, goździk, pokrojony w kostkę boczek. Piecz w 180 st. C do miękkości.
Źródło przepisu: Poradnik domowy