Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 1 sztuka czerwona papryka
- 20 sztuk czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i oregano. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w paseczki.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Dodaj pokrojoną paprykę i wymieszaj. Na wierzchu ułóż udka z kurczaka, posyp oliwkami i zalej bulionem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 40 minut, aż mięso się zarumieni.
- Gotowe danie przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka