Dzisiaj jest: Niedziela, 13.06.2021 Imieniny: Lucjana i Antoniego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Udka kurczaka w sosie śliwkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka kurczaka
  • 3 sztuki  cebula
  • 10 dag  suszone śliwki kalifornijskie, bezpestkowe
  • 1/2 szklanki  sok z jabłek
  • 1/2 łyżeczki  imbir
  • sól
    do nacierania udek
  • oliwa lub olej

Sposób przyrządzania:

  1. Śliwki moczymy w soku z jabłek.
  2. Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla.
  3. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzch udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły, całość dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie.
  4. Porcje układamy na półmisku, sos przecieremy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki.
  5. Zalewamy sosem porcje mięsa
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE