Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki udka z kurczaka
- 1 sztuka cebula
duża - 3 ząbki czosnek
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki por
biała część - 1/2 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka pietruszka
- 1 szklanka bulion
- 3 łyżki musztarda
łagodna - 2 łyżki masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - przyprawa do kurczaka
do smaku - tłuszcz
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pora oczyść. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę i pora posiekaj. Marchew, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mięso umyj, osusz i podziel na 2 części. Natrzyj musztardą wymieszaną z czosnkiem i posyp przyprawami. Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem i ułóż w nim kurczaka.
- Na udkach rozłóż kawałki masła i starte warzywa. Piecz 30 minut pod przykryciem w 220 st. C. Po tym czasie podlej bulionem i piecz jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Najlepszy kurczak