Dzisiaj jest: Poniedziałek, 02.12.2024 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Udka po cygańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Udka po cygańsku najlepiej podawać z gotowanym ryżem i sałatą z pomidorem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka z kurczaka
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 3 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  por
    biała część
  • 1/2 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1 szklanka  bulion
  • 3 łyżki  musztarda
    łagodna
  • 2 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • przyprawa do kurczaka
    do smaku
  • tłuszcz
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Pora oczyść. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę i pora posiekaj. Marchew, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Mięso umyj, osusz i podziel na 2 części. Natrzyj musztardą wymieszaną z czosnkiem i posyp przyprawami. Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem i ułóż w nim kurczaka.
  3. Na udkach rozłóż kawałki masła i starte warzywa. Piecz 30 minut pod przykryciem w 220 st. C. Po tym czasie podlej bulionem i piecz jeszcze 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Najlepszy kurczak


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE