Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Udka w sosie grzybowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Udka w sosie grzybowym najlepiej podawać z ryżem lub kaszą.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka z kurczaka
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 3 łyżki  smalec
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 ząbki  czosnek
    roztarte
  • 1 łyżeczka  majeranek
  • 25 g  grzyby suszone
  • 2 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • 1 szklanka  wino białe wytrawne
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 2 łyżki  mąka

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej 250 ml ciepłej wody i zostaw na 30 minut. Następnie osącz zachowując wywar i posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim kurczaka. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, wino, wywar z moczenia grzybów i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Duś wszystko przez 30 minut.
  3. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżeczkami wody tak, by nie było grudek. Wlej do sosu, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Danie podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Najlepszy kurczak


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Zobacz więcej na temat:

sos grzybowyprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE