Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 sztuki udka z kurczaka
- 1 sztuka cebula
średnia - 3 łyżki smalec
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 ząbki czosnek
roztarte - 1 łyżeczka majeranek
- 25 g grzyby suszone
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 1 szklanka wino białe wytrawne
- 1 sztuka sok z cytryny
- 2 łyżki mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej 250 ml ciepłej wody i zostaw na 30 minut. Następnie osącz zachowując wywar i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim kurczaka. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, wino, wywar z moczenia grzybów i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Duś wszystko przez 30 minut.
- Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżeczkami wody tak, by nie było grudek. Wlej do sosu, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Danie podawaj posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: Najlepszy kurczak