Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Udka w sosie sojowo-imbirowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk udek z kurczaka
  • 8 łyżek  sosu sojowego
  • 4 łyżki  octu ryżowego
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki  whisky
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 sztuki kawałek obranego imbiru
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky, posiekaną cebulę i starty drobno imbir. Wymieszaj marynatę, a następnie włóż do niej umyte i osuszone udka i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Wyjmij udka kurczaka z glazury, ułóż je w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Podczas pieczenia kilka razu je przewróć.
  3. Pozostałą glazurę przelej do rondelka i gotuj 5 minut, a następnie zagęść mąką ziemniaczaną. Podawaj udka z ryżem, polane pozostałą glazurą i udekorowane listkami świeżych ziół.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE