Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk udka kurczaka
małe - 4 łyżki olej
- 10 sztuk ziemniaki
małe - 3 ząbki czosnek
- 1 szklanka bulion
- 1 puszka fasola biała
- 1 łyżeczka tymianek
suszony - 1/2 szklanki oliwki
czarne - 1 łyżka kapary
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka umyj, osusz i oprósz solą. Następnie zrumień kurczaka z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.
- Podsmażone kawałki kurczaka przełóż do formy żaroodpornej. Tłuszcz ze smażenia zachowaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej grubości plasterki.
- Na pozostałym po smażeniu mięsa oleju podsmaż pokrojone ziemniaki. Dodaj czosnek w łupinach i dopraw solą. Smaż przez chwilę, a następnie przełóż ziemniaki do kurczaka.
- Fasolę odsącz z zalewy, opłucz i zostaw do ocieknięcia. Następnie dodaj do kurczaka z ziemniakami.
- Kapary i oliwki osącz, przepłucz i dodaj razem z tymiankiem do zawartości naczynia żaroodpornego.
- Składniki w formie zalej bulionem, przykryj i piecz przez 60 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się zrumieniło.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku