Dzisiaj jest: Czwartek, 05.12.2024 Imieniny: Kryspina i Saby



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Udka z pieca


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Udka z pieca to przepis na smaczne i szybkie danie. Kurczaka można wzbogacić podając go z ulubioną surówką.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 5 sztuk  udka kurczaka
    małe
  • 4 łyżki  olej
  • 10 sztuk  ziemniaki
    małe
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 szklanka  bulion
  • 1 puszka  fasola biała
  • 1 łyżeczka  tymianek
    suszony
  • 1/2 szklanki  oliwki
    czarne
  • 1 łyżka  kapary
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Udka umyj, osusz i oprósz solą. Następnie zrumień kurczaka z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.
  2. Podsmażone kawałki kurczaka przełóż do formy żaroodpornej. Tłuszcz ze smażenia zachowaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej grubości plasterki.
  3. Na pozostałym po smażeniu mięsa oleju podsmaż pokrojone ziemniaki. Dodaj czosnek w łupinach i dopraw solą. Smaż przez chwilę, a następnie przełóż ziemniaki do kurczaka.
  4. Fasolę odsącz z zalewy, opłucz i zostaw do ocieknięcia. Następnie dodaj do kurczaka z ziemniakami.
  5. Kapary i oliwki osącz, przepłucz i dodaj razem z tymiankiem do zawartości naczynia żaroodpornego.
  6. Składniki w formie zalej bulionem, przykryj i piecz przez 60 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się zrumieniło.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Zobacz więcej na temat:

udka z piecaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE