Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka brokułów
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 sztuka średniej wielkości filet z kurczaka
150 g startego sera żółtego
1 sztuka jajko
oregano
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły umyj, podziel na różyczki i gotuj około 5 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą.
- Kurczaka umyj i pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż na złoty kolor, a pod koniec smażenia dodaj około 1/4 łyżeczki soli, szczyptę oregano i świeżo zmielony pieprz.
- Rozłóż płat ciasta francuskiego. Na środek ciasta wyłóż kurczaka i brokuły, zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania. Posyp farsz startym żółtym serem.
- Po obu stronach farszu ponacinaj ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zapleć warkocz, nakładając paski jeden na drugi, na przemian z jednej i drugiej strony.
- Złożony warkocz posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka