Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g mięsa wieprzowego (karkówka lub szynka)
- 1 sztuka żółta papryka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 3 sztuki marchewki
- 1 sztuka puszka pomidorów
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 sztuki cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 1 szczypta pieprzu ziołowego
- 3 sztuki liście laurowe
- 3 łyżki oliwy
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wieprzowinę pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Cebule pokrój w ćwiartki, papryki w kostkę, a marchew w plasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę i całe ząbki czosnku. Smaż 15 minut, a następnie zalej bulionem i gotuj przez 30 minut.
- Dodaj pomidory, marchewkę oraz kilka gałązek natki pietruszki. Kiedy marchewka zmięknie (po 10-15 min.), dodaj paprykę oraz przyprawy.
- Garnek przykryj pokrywką i gotuj leczo przez 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj potrawę jeszcze 10 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka