Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g wątróbki drobiowej
3 łyżki kaparów z zalewy
1 sztuka cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z czerwonego wina
natka pietruszki
sól
pieprz
1 szczypta pieprzu cayenne
4 sztuki garście mieszanki sałat
4 sztuki kajzerki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę oczyść, umyj, osusz. Kapary odsącz z zalewy. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Połowę natki wymieszaj z kaparami, wrzuć do miseczki i skrop połową oliwy z octem. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj wątróbkę i smaż przez 5 minut.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Na koniec dodaj oliwę z kaparami, natką pietruszki i octem. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Kajzerki przekrój na pół, opiecz w piekarniku. Na talerzach rozłóż sałatę i tosty. Na wierzch wyłóż wątróbkę i polej sosem z cebulą i kaparami. Oprósz wszystko natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka