Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
450 g wątróbka drobiowa
3 sztuki jabłka
duże3 sztuki cebula
800 g ziemniaki
1 łyżka jogurt grecki
3 łyżki olej rzepakowy
sól
do smaku1/4 pęczki koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Wątróbkę oczyść z żyłek, umyj, osusz. Cebule obierz, pokrój w piórka. Jabłka umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę z jabłkami. Następnie zdejmij je z patelni, dolej resztę oleju i usmaż wątróbkę. Kiedy się przyrumieni podlej ją kilkoma łyżkami wody, przykryj i podduś przez 5 minut. Na koniec oprósz solą i dodaj do niej cebulę i jabłka.
- Ziemniaki odcedź, odparuj. Następnie dodaj jogurt i dokładnie rozgnieć wszystko tłuczkiem. Przed podaniem posyp ziemniaki posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia