Dzisiaj jest: Środa, 29.11.2023 Imieniny: Błażeja i Saturnina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wątróbka duszona z jabłkami i cebulą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wątróbkę duszoną z jabłkami i cebulą można przyprawić również suszonym tymiankiem. Do ziemniaczanego puree można również dodać łyżkę śmietany i odrobinę masła.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 450 g  wątróbka drobiowa
  • 3 sztuki  jabłka
    duże
  • 3 sztuki  cebula
  • 800 g  ziemniaki
  • 1 łyżka  jogurt grecki
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • 1/4 pęczki  koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Wątróbkę oczyść z żyłek, umyj, osusz. Cebule obierz, pokrój w piórka. Jabłka umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę z jabłkami. Następnie zdejmij je z patelni, dolej resztę oleju i usmaż wątróbkę. Kiedy się przyrumieni podlej ją kilkoma łyżkami wody, przykryj i podduś przez 5 minut. Na koniec oprósz solą i dodaj do niej cebulę i jabłka.
  4. Ziemniaki odcedź, odparuj. Następnie dodaj jogurt i dokładnie rozgnieć wszystko tłuczkiem. Przed podaniem posyp ziemniaki posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE