Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
500 g wątróbki wieprzowej
1 sztuka cebula
100 g surowego boczku
1 sztuka czerwona papryka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 sztuka jajko
2 łyżki bułki tartej
olej
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki musztardy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę oczyść i przekrój na pół. Natnij wzdłuż tworząc kieszeń. Boczek posiekaj razem z obraną cebulą i natką pietruszki. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Składniki podsmaż na rozgrzanym oleju, ostudź. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, jajko i śmietanę. Farsz dopraw i napełnij nim wątróbkę.
- Brzegi wątróbki zepnij wykałaczkami, ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj olejem. Piecz 60 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia oprósz wątróbkę solą i posmaruj musztardą. Przed podaniem pokrój w plastry.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników