Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 600 g wątróbki wieprzowej
- 1 sztuka por
- 1 sztuka papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka kieliszek białego wina
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki ryżu
- 2 szklanki bulionu
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewka
- 2-3 łyżki rodzynek
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- mielony imbir
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę oczyść, pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj szczyptę mielonego imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Papryczkę chili opłucz, osusz, a po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w cienkie paseczki. Dołóż do wątróbki. Składniki zalej winem i oliwą, po czym odstaw na 20 minut.
- Wątróbkę wyjmij z marynaty, osusz i posyp mąką. Następnie zrumień ją na rozgrzanym oleju. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj ryż i podgrzewaj do chwili, aż będzie szklisty.
- Ryż zalej gorącym bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz rodzynki. Całość dopraw i duś na małym ogniu przez 25 minut. Na koniec dodaj płatki migdałowe.
- Por oczyść i pokrój w plasterki, po czym podduś na oleju. Dodaj wątróbkę i skrop marynatą. Całość jeszcze chwilę podsmaż.
- Wątróbkę podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku