Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wątróbka w warzywach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 600 g  wątróbki wieprzowej
  • 1 sztuka por
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka kieliszek białego wina
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 szklanki  ryżu
  • 2 szklanki  bulionu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 2-3 łyżki  rodzynek
  • 2-3 łyżki  płatków migdałowych
  • 2 łyżki  masła
  • mielony imbir
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wątróbkę oczyść, pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj szczyptę mielonego imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Papryczkę chili opłucz, osusz, a po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w cienkie paseczki. Dołóż do wątróbki. Składniki zalej winem i oliwą, po czym odstaw na 20 minut.
  3. Wątróbkę wyjmij z marynaty, osusz i posyp mąką. Następnie zrumień ją na rozgrzanym oleju. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj ryż i podgrzewaj do chwili, aż będzie szklisty.
  4. Ryż zalej gorącym bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz rodzynki. Całość dopraw i duś na małym ogniu przez 25 minut. Na koniec dodaj płatki migdałowe.
  5. Por oczyść i pokrój w plasterki, po czym podduś na oleju. Dodaj wątróbkę i skrop marynatą. Całość jeszcze chwilę podsmaż.
  6. Wątróbkę podawaj z ryżem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE