Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
2 sztuki piersi z kaczki
wędzone3 sztuki pomarańcze
1 sztuka cebula czerwona
100 ml Sunquick pomarańcza
75 g porzeczki czarne
mogą być mrożone50 g suszone śliwki
25 ml oliwa z oliwek
25 ml syrop z czarnej porzeczki
10 g szczypior
3 łyżki sok z cytryny
3 łyżki ocet balsamiczny
1 łyżka ocet z czerwonego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotuj sos zagotowując porzeczki i z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym. Pozostaw na lekkim ogniu, aż zgęstnieje.
- Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę i szczypiorek. Obierz i wyfiletuj pomarańcze, przekrój na mniejsze cząstki. Zmieszaj je ze śliwkami, cebulką, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.
- Piersi z kaczki zamarynuj w Sunquicku zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokrój je na cienkie plastry.
- Podawaj polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR