Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
800 g małych ziemniaków
2 sztuki duże marchewki
500 g brokułu
1 sztuka cebula
350 g schabu bez kości
1-2 łyżki smalcu
200 g śmietany
kilka ziarenek ziela angielskiego
1/2 sztuki pęczka szczypiorku
2 sztuki liście laurowe
vegeta
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki oraz marchewki obierz i pokrój w słupki. Brokuł oczyść i potnij na różyczki.
- Cebulę obierz i pokrój w niedużą kostkę. Schab umyj, osusz i potnij w paski.
- Szczypiorek posiekaj. Smalec rozgrzej na patelni. Wrzuć ziemniaki i marchewki. Smaż 10 minut, mieszając. Dodaj mięso oraz cebulę i smaż jeszcze 15 minut, podlewając 250 ml wody z vegetą.
- Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Dołóż brokuł i duś 10 minut, po czym zabiel śmietaną. Posyp szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku