Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 800 g małych ziemniaków
- 2 sztuki duże marchewki
- 500 g brokułu
- 1 sztuka cebula
- 350 g schabu bez kości
- 1-2 łyżki smalcu
- 200 g śmietany
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- 2 sztuki liście laurowe
- vegeta
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki oraz marchewki obierz i pokrój w słupki. Brokuł oczyść i potnij na różyczki.
- Cebulę obierz i pokrój w niedużą kostkę. Schab umyj, osusz i potnij w paski.
- Szczypiorek posiekaj. Smalec rozgrzej na patelni. Wrzuć ziemniaki i marchewki. Smaż 10 minut, mieszając. Dodaj mięso oraz cebulę i smaż jeszcze 15 minut, podlewając 250 ml wody z vegetą.
- Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Dołóż brokuł i duś 10 minut, po czym zabiel śmietaną. Posyp szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku