Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1 sztuka ciabatta
może być podłużna bułka pszenna - 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem
- 2 gałązki natka pietruszki
- 150 g oliwki
czarne - 1 łyżka kapary
- 50 g papryka marynowana
- 1 sztuka jajka
- 600 g polędwiczki wieprzowe
1 duża - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 łyżki olej
- 1 łyżka mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciabattę pokrój w plastry, a następnie w kostkę. Pieczywo przełóż do miski. Dymki oraz gałązki natki pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Dymki i natkę wsyp do pieczywa.
- Oliwki odsącz z zalewy i w całości dodaj do zawartości naczynia. Kapary odsącz z zalewy i dodaj do ciabatty, zieleniny i czarnych oliwek. Marynowaną paprykę drobno pokrój i dodaj do zawartości naczynia.
- Na koniec do kawałków pieczywa, dymki, natki, oliwek, kaparów i papryki wbij jajko. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Delikatnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Polędwicę przekrój wzdłuż na pół, by powstał jeden duży płat mięsa. Następnie starannie rozbij polędwicę przez folię spożywczą. Na mięso wyłóż warzywne nadzienie i całość ostrożnie zwiń, tworząc roladę. Tak przygotowanie mięso zwiąż za pomocą nici kuchennej. Oprósz solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Duś mięso do miękkości. Z powstałego tłuszczu, mąki i kilku łyżek wody zrób sos. Gotowe danie podawaj z makaronem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku