Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Wieprzowa saltimbocca


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  polędwiczki wieprzowej
  • 8 sztuk listków świeżej szałwii
  • 8 sztuk plasterków szynki serrano
  • 3 łyżki  mąki
  • 3 łyżki  masła
  • 100 ml  białego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczkę podziel na 8 plastrów. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Na każdy kotlet połóż plaster szynki, a na szynce listek szałwii. Zepnij wszystko razem za pomocą wykałaczki.
  2. Tak przygotowane kotleciki obtocz w mące i smaż po 3 minuty z każdej strony, na rozgrzanych dwóch łyżkach masła. Następnie zdejmij mięso z patelni, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C.
  3. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlej wino, zamieszaj i gotuj przez chwilę. Następnie dodaj łyżkę masła i odparuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec włóż kotleciki do sosu i podgotuj przez 5 minut. Mięso podawaj z ryżem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE