Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 8 sztuk listków świeżej szałwii
- 8 sztuk plasterków szynki serrano
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 100 ml białego wina
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczkę podziel na 8 plastrów. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Na każdy kotlet połóż plaster szynki, a na szynce listek szałwii. Zepnij wszystko razem za pomocą wykałaczki.
- Tak przygotowane kotleciki obtocz w mące i smaż po 3 minuty z każdej strony, na rozgrzanych dwóch łyżkach masła. Następnie zdejmij mięso z patelni, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C.
- Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlej wino, zamieszaj i gotuj przez chwilę. Następnie dodaj łyżkę masła i odparuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec włóż kotleciki do sosu i podgotuj przez 5 minut. Mięso podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: moje smaki życia