Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g szynka wieprzowa
- 1 kawałek imbir
- 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka seler korzeniowy
mały - olej
do smażenia - 1 łyżka curry
przyprawa - 200 ml wywar warzywny
- 1 puszka mleko kokosowe
- 2 sztuki jabłko
- 1 sztuka sok z limonki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wieprzowe oczyść i pokrój na większe kawałki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Imbir i czosnek obierz i grubo posiekaj. Seler oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni na rozgrzanym oleju zrumień seler, dodaj czosnek z imbirem i smaż na małym ogniu. Dodaj mięso, oprósz 1/2 łyżki curry i smaż przez chwilę z każdej strony.
- Następnie posyp mięso resztą curry i smaż jeszcze chwilę. Zalej wywarem i zagotuj. Po chwili dolej mleko kokosowe i całość przez chwilę podgotuj.
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż na patelni i podsmaż. Na koniec całość dopraw do smaku solą oraz sokiem z limonki. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Smacznego!