Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 4 sztuki listki laurowe
- 8 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- 5 łyżek śmietany 18%
- mąka
- 1 łyżka octu 10%
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- vegeta
- czosnek granulowany
- 1/2 sztuki pęczka posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dopraw solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Wymieszaj i formuj z masy pulpeciki. Do 3/4 l wrzątku dodaj ziele i liście, dopraw. Gotuj pulpety 10 minut. Wyjmij.
- Wywar z gotowania pulpetów zagęść mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie, wlej ocet i dodaj cukier. Sos przecedź, zabiel śmietaną, włóż pulpety i zagotuj. Wsyp natkę pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!