Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wieprzowina po tajsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  kotletów wieprzowych bez kości
  • 3 ząbki  czosnku
  • 50 g  świeżego imbiru
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • 7 łyżek  oleju
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 2 sztuki suszone papryczki cayenne
  • 200 g  kiełków sojowych
  • 2 sztuki gałązki świeżej kolendry
  • 1/2 sztuki łodygi trawy cytrynowej
  • 400 g  makaronu ryżowego
  • 2 sztuki cukinie
  • 2 sztuki marchewki

Sposób przyrządzania:

  1. Z kotletów odkrój tłuste części. Czyste, chude mięso pokrój w paseczki o szerokości 0,5 cm. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Świeży imbir obierz i zetrzyj.
  2. Jajka zmiksuj ze szczyptą soli i wlej na patelnię wysmarowaną 2 łyżkami oleju. Gdy już się zetną, omlet obróć i zrumień. Następnie ostudź i pokrój w cienkie paseczki.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dołóż pokrojony czosnek, zeszklij go i dorzuć do niego mięso. Smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Wlej sos sojowy i dodaj starty imbir, tłuczone w moździerzu papryczki cayenne oraz kiełki sojowe. Duś jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekaną kolendrą i trawą cytrynową.
  4. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Obrane warzywa pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej resztę oleju i podsmaż na nim jarzyny. Makaron, mięso z kiełkami, warzywa i paseczki omletu rozdziel do miseczek.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE