Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g kotletów wieprzowych bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 50 g świeżego imbiru
- 2 sztuki jajka
- sól
- 7 łyżek oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 sztuki suszone papryczki cayenne
- 200 g kiełków sojowych
- 2 sztuki gałązki świeżej kolendry
- 1/2 sztuki łodygi trawy cytrynowej
- 400 g makaronu ryżowego
- 2 sztuki cukinie
- 2 sztuki marchewki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kotletów odkrój tłuste części. Czyste, chude mięso pokrój w paseczki o szerokości 0,5 cm. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Świeży imbir obierz i zetrzyj.
- Jajka zmiksuj ze szczyptą soli i wlej na patelnię wysmarowaną 2 łyżkami oleju. Gdy już się zetną, omlet obróć i zrumień. Następnie ostudź i pokrój w cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dołóż pokrojony czosnek, zeszklij go i dorzuć do niego mięso. Smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Wlej sos sojowy i dodaj starty imbir, tłuczone w moździerzu papryczki cayenne oraz kiełki sojowe. Duś jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekaną kolendrą i trawą cytrynową.
- Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Obrane warzywa pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej resztę oleju i podsmaż na nim jarzyny. Makaron, mięso z kiełkami, warzywa i paseczki omletu rozdziel do miseczek.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku