Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g schabu bez kości
- Sos
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek zimnej wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta chili
- 1 szczypta ziół (tymianek, szałwia, majeranek, oregano, suszona natka)
- Dodatkowo
- 400 g buraków
- 400 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki umyj i każdy owiń folią aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w garnku i powoli doprowadź do wrzenia.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry, lekko rozbij tłuczkiem i oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do sosu i duś na małym ogniu, aż będzie miękkie (około 30 minut).
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Upieczone buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
- Plastry schabu podawaj z ziemniakami i buraczkami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka