Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg chudej wieprzowiny
4 sztuki cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki majeranku
3 sztuki kwaśne jabłka
3 łyżki masła
sól
pieprz
1/4 szklanki bulionu
olej do smażenia
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w paski.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj majerankiem i czosnkiem.
- Cebule obierz i posiekaj. Razem z mięsem podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, podlewając bulionem.
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plastry. Smaż na maśle, oprósz solą.
- Na talerzach ułóż jabłka, a na nich mięso. Podawaj z kopytkami, posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!