Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg chudej wieprzowiny
- 4 sztuki cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki majeranku
- 3 sztuki kwaśne jabłka
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1/4 szklanki bulionu
- olej do smażenia
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w paski.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj majerankiem i czosnkiem.
- Cebule obierz i posiekaj. Razem z mięsem podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, podlewając bulionem.
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plastry. Smaż na maśle, oprósz solą.
- Na talerzach ułóż jabłka, a na nich mięso. Podawaj z kopytkami, posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!