Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
3 sztuki filet z kaczki
150 ml wino białe wytrawne
4 sztuki jabłka
sól
do smakupieprz
do smaku1 szczypta majeranek
50 ml olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaczkę dokładnie umyj. Natrzyj ją solą, pieprzem oraz majerankiem po czym wstaw do lodówki na 60 minut. Jabłka umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki.
- Kaczkę polej tłuszczem, obłóż 1 jabłkiem. Piecz 70 minut w 180 st. C, skrapiając mięso od czasu do czasu winem i powstałym sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia do mięsa dodaj pozostałe jajka.
- Miękką kaczkę oraz upieczone jabłka wyjmij na półmisek.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników