Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Włoskie lasagne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  lasagne
    Ragout
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 1/4 sztuki selera
  • 70 dag  mieszanego mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 1/2 l  pasty pomidorowej
  • 2 opakowania  sera mozzarella
  • 1 opakowanie  parmezanu
  • 2 ząbki  czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka  cukru
  • sól
  • pieprz
    Beszamel
  • 5 dag  masła
  • 1/2 l  mleka
  • sos beszamelowy w proszku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew oraz seler obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka, podlej olejem i podduś. Następnie dodaj mięso, pastę pomidorową, sól oraz pieprz i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec dodaj cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową.
  2. Plastry lasagne zblanszuj w gorącej wodzie i wyłóż na ściereczki.
  3. W garnku rozpuść masło, dodaj sos rozprowadzony w mleku i zagotuj.
  4. Mozzarellę pokrój w kostkę.
  5. Formę 22 x 28 cm wysmaruj masłem. Na dnie ułóż płaty lasagne. Na wierzch ułóż mięso, a później kolejno sos, mozzarellę i posyp parmezanem. Kontynuuj do wyczerpania składników. Na wierzchu powinno być dużo parmezanu.
  6. Włóż lasagne do piekarnika i zapiecz.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE