Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 opakowanie lasagne
- Ragout
2 sztuki marchewki
1 sztuka czerwona cebula
1/4 sztuki selera
70 dag mieszanego mięsa mielonego
1/2 szklanki oleju
1/2 l pasty pomidorowej
2 opakowania sera mozzarella
1 opakowanie parmezanu
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
- Beszamel
5 dag masła
1/2 l mleka
sos beszamelowy w proszku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew oraz seler obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka, podlej olejem i podduś. Następnie dodaj mięso, pastę pomidorową, sól oraz pieprz i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec dodaj cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową.
- Plastry lasagne zblanszuj w gorącej wodzie i wyłóż na ściereczki.
- W garnku rozpuść masło, dodaj sos rozprowadzony w mleku i zagotuj.
- Mozzarellę pokrój w kostkę.
- Formę 22 x 28 cm wysmaruj masłem. Na dnie ułóż płaty lasagne. Na wierzch ułóż mięso, a później kolejno sos, mozzarellę i posyp parmezanem. Kontynuuj do wyczerpania składników. Na wierzchu powinno być dużo parmezanu.
- Włóż lasagne do piekarnika i zapiecz.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!