Dzisiaj jest: Sobota, 24.07.2021 Imieniny: Kingi i Krystyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Wołowina pieczona bez tłuszczu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 80 dag  ligawy wołowej
  • 6 sztuk ziemniaków
  • 5 ząbków  czosnku
  • 1 łyżeczka  kminku
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • pieprz biały
  • 1/2 l  bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
  • 2 sztuki jabłka
    Marynata
  • 1 sztuka posiekana szalotka
  • 10 sztuk suszonych owoców żurawiny
  • musztarda ziołowa
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  octu balsamicznego
  • 1 sztuka szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • tłuczony kolorowy pieprz
  • estragon

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki marynaty wymieszaj z 3 posiekanymi ząbkami czosnku i pokrojonymi jabłkami. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i odstaw na 10 minut. Następnie całość włóż do rękawa do pieczenia.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w ósemki i zalej gorącym bulionem. Dodaj majeranek, kminek i resztę czosnku. Dopraw białym pieprzem. Wymieszaj i włóż do drugiego rękawa. Rekaw nakłuj.
  3. Oba rękawy ułóż na blasze i piecz w temperaturze 180 st. C - mięso przez 30 minut (po 25 minutach natnij rękaw), a ziemniaki przez 15 minut.
  4. Mięso wyjmij i pokrój w plastry. Sos przelej do rondla, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z zimną wodą. Sosem polej mięso i ziemniaki.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE