Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg wołowiny
- 10 dag boczku
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebula
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 3 sztuki liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- oliwa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Boczek pokrój w słupki, wołowinę w małą kostkę i oprósz mąkę.
- Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie, zdejmij na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Na tym samym tłuszczu podsmaż wołowinę, zdejmij. Na pozostałym tłuszczu podsmaż marchewkę i cebulę.
- Boczek, wołowinę i warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw do smaku. Wlej bulion wymieszany z winem. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj.
- Wołowinę piecz najpierw przez 10 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C, przykryj i piecz 3 godziny, podlewając od czasu do czasu bulionem z winem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!