Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Wołowina po burgundzku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  wołowiny
  • 10 dag  boczku
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 szklanki  czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki  bulionu wołowego
  • 3 sztuki liście laurowe
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki  mąki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Boczek pokrój w słupki, wołowinę w małą kostkę i oprósz mąkę.
  2. Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie, zdejmij na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Na tym samym tłuszczu podsmaż wołowinę, zdejmij. Na pozostałym tłuszczu podsmaż marchewkę i cebulę.
  3. Boczek, wołowinę i warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw do smaku. Wlej bulion wymieszany z winem. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj.
  4. Wołowinę piecz najpierw przez 10 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C, przykryj i piecz 3 godziny, podlewając od czasu do czasu bulionem z winem.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE