Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki szalotka
1 ząbek czosnek
4 plastry wołowina
2 łyżeczki sól
2 łyżki mąka
4 łyżki smalec
1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostramajeranek
suszony, do smaku1/2 łyżeczki kminek
750 g ziemniaki
4 sztuki papryka zielona
1 sztuka pomidory
8 sztuk kabanosy paprykowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oprósz solą i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej smalec i usmaż na nim mięso. Następnie odsącz wołowinę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż do garnka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij szalotki pokrojone w ósemki. Pod koniec oprósz majerankiem, kminkiem oraz papryką w proszku.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Całość zalej 1/2 filiżanki wody i zagotuj.
- Płyn z cebulą przelej do garnka z mięsem. Całość duś pod przykryciem przez 30 minut. Pomidor sparz i obierz ze skórki. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Kabanosy, papryki i pomidor pokrój na małe kawałki.
- Pokrojone warzywa i kabanosy dodaj do garnka z mięsem. Zalej wszystkie składniki wodą i duś jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku