Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 60 dag polędwicy wołowej lub ligawy
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 50 dag brukselki
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i pokrój w cienkie kotleciki. W misce wymieszaj musztardę z 2 łyżkami oleju i natrzyj tą mieszanką mięso. Następnie przykryj i odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Kotlety usmaż na rozgrzanym z dodatkiem masła oleju. Następnie zdejmij mięso na talerz i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Do tłuszczu pozostałego po smażeniu polędwicy dodaj ocet i miód. Dopraw do smaku pieprzem i solą, wymieszaj. Do tak powstałego sosu włóż kotlety, podgrzej.
- Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Podawaj ją z kotlecikami, polaną sosem z rozpuszczonego masła wymieszanego z bułką tartą.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy