Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg polędwicy wołowej
2 łyżki mąki
2 sztuki cebule
2 szklanki bulionu mięsnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki masła
1 szklanka śmietany 30%
sól
pieprz
olej do smażenia
słodka papryka mielona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w paski. Oprósz pieprzem, solą i papryką, obtocz w mące.
- Cebule obierz, pokrój w talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę.
- Mięso smaż na rozgrzanym maśle. Do usmażonego mięsa dodaj cebulę. Wlej bulion i duś do miękkości. Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Śmietanę zahartuj powstałym sosem i wlej do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!