Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 80 dag wołowiny bez kości
- 4 sztuki gruszki
- 4 łyżki oleju
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 sztuk kromek bułki paryskiej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 szczypty imbiru
- 8 sztuk liści sałaty masłowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na 8 plastrów. Posyp solą i pieprzem i odstaw na 10 minut. Następnie usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodaj 1/3 masła, szczyptę imbiru i oregano. Duś 50 minut.
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Z pozostałego masła odłóż łyżkę, a resztę tłuszczu rozpuść na patelni. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojone gruszki, skrop je sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Podsmaż. Oprósz pozostałym imbirem.
- Kromki bułki posmaruj odłożonym wcześniej masłem z obu stron i opiecz.
- Na liściach sałaty układaj kromki bułki, a na wierzch plaster wołowiny i połówkę gruszki. Polej sosem powstałym podczas smażenia gruszek.
Źródło przepisu: przyślij przepis!