Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
750 g mąki
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy
300 ml zimnej wody
- Farsz
2 sztuki filety z kaczki
2 łyżki masła
1 pęczek włoszczyzny
2 sztuki gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
świeży imbir
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, oliwę i wodę. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Mięso zmiel w maszynce. Włoszczyznę oczyść. Marchew, seler i pietruszkę pokrój w kostkę. Pora pokrój w krążki. Mięso przesmaż na rozgrzanym maśle, dodaj warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i duś pod przykryciem przez 20 minut. Dopraw do smaku i dodaj igiełki rozmarynu.
- Ciasto podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj i rozciągnij delikatnie dłońmi, podkładając je pod spód placka. Ciasto powinno być cienkie jak pergamin.
- Na kwadraty ciasta wykładaj farsz, skręcaj ciasto na górze i zwiąż nicią. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia