Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki filety z kurczaka
400 g makaronu wstążki
200 g sera z niebieską pleśnią
200 ml śmietany 30%
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego oliwę, przyprawę do kurczaka, curry, ostrą paprykę, szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj.
- Filety pokrój w paski i wymieszaj z marynatą. Włóż na 60 minut do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przez 3-4 minuty kurczaka. Przykryj patelnię i duś 10 minut.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na drugą patelnię wlej śmietanę, dodaj pokrojony ser i podgrzewaj, aż powstanie gęsty kremowy sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przelej sos na patelnię z kurczakiem. Gotuj przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka