Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- 300 g mąka
+do formy - 160 g masło
+do formy - 5 sztuk jajka
- 500 g dynia
- 300 g mięso wędzone
- 1 sztuka por
- 3 łyżki olej
- 4 gałązki tymianek
- 200 g śmietana
- 150 g ser żółty
gouda lub ementaler - sól
do smaku - pieprz kolorowy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wbij 2 jajka. Na koniec dodaj szczyptę soli i 3 łyżki wody. Zagnieć wszystko na elastyczne ciasto i zawiń je w folię spożywczą, po czym włóż do lodówki.
- Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką. Dynię przekrój i wydrąż nasiona. Następnie obierz ją ze skóry i razem z mięsem pokrój ją w drobną kostkę.
- Por oczyść i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim wędzone mięso. Dodaj dynię i liście tymianku. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podduś jeszcze chwilę. Na koniec dodaj por i odstaw składniki do przestygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj na okrągły płat i wyklej nim przygotowaną formę. Spód ponakłuwaj widelcem i wyłóż na niego farsz z patelni.
- Tak przygotowaną tartę zalej lekko osolonymi 3 jajkami zmiksowanymi ze śmietaną. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim tartę. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!