Dzisiaj jest: Czwartek, 28.05.2020 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Zapiekane naleśniki z mięsem i cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki
  • 1.5 szklanek  gazowanej wody
  • 1.5 szklanek  mleka
  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżka  oliwy
  • olej do smażenia
    Farsz
  • 50 dag  mięsa mielonego z łopatki
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 szklanka  bulionu
  • 1 łyżka  ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 15 dag  startego sera żółtego

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj wodę, mleko, jajka i oliwę po czym wszystko razem zmiksuj. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Następnie usmaż cienkie naleśnikowe placki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż na 5 łyżkach oleju. Następnie dodaj mięso mielone i mieszając smaż do momentu aż mięso się zrumieni. Podlej wszystko bulionem, dodaj pokrojoną w zapałki cukinię. Dopraw do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i duś na średnim ogniu do momentu, aż sos odparuje.
  3. Na środek każdego naleśnika nałóż mięsny farsz i złóż placek na pół. Gotowe naleśniki układaj ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch potrawy posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 185 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE