Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
1 główka czosnek
+2 ząbki2 łyżki koperek
posiekany3 łyżki natka pietruszki
posiekana300 g jogurt naturalny
1 łyżka kmin rzymski
1 łyżka musztardowiec
ziarna1 łyżka papryka (przyprawa)
słodka8 sztuk kurczak
pałkisól
do smaku4 łyżki oliwa z oliwek
1 sztuka papryka czerwona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, drobno pokrój i przełóż do miski. Dodaj po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku. Wsyp kminek, ziarna musztardowca oraz słodką paprykę w proszku. Następnie dodaj jogurt i wymieszaj.
- Pałki kurczaka dokładnie umyj i osusz. Usuń chrząstki, a mięso oprósz solą ze wszystkich stron.
- Tak przygotowane pałki natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż w nim pałki. Główkę czosnku przekrój na pół i dodaj do mięsa.
- Tak przygotowanego kurczaka piecz 40 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj drobno pokrojoną paprykę. Pałki oprósz pozostałą natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku