Dzisiaj jest: Sobota, 12.10.2024 Imieniny: Eustachego i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekane pałki z kurczaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekane pałki z kurczaka najlepiej podawać z ryżem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
  • 1 główka  czosnek
    +2 ząbki
  • 2 łyżki  koperek
    posiekany
  • 3 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • 300 g  jogurt naturalny
  • 1 łyżka  kmin rzymski
  • 1 łyżka  musztardowiec
    ziarna
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 8 sztuk  kurczak
    pałki
  • sól
    do smaku
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 sztuka  papryka czerwona

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, drobno pokrój i przełóż do miski. Dodaj po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku. Wsyp kminek, ziarna musztardowca oraz słodką paprykę w proszku. Następnie dodaj jogurt i wymieszaj.
  2. Pałki kurczaka dokładnie umyj i osusz. Usuń chrząstki, a mięso oprósz solą ze wszystkich stron.
  3. Tak przygotowane pałki natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż w nim pałki. Główkę czosnku przekrój na pół i dodaj do mięsa.
  4. Tak przygotowanego kurczaka piecz 40 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj drobno pokrojoną paprykę. Pałki oprósz pozostałą natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Zobacz więcej na temat:

przepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE