Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki łodygi selera naciowego
- 20 dag pomidorów
- 30 dag ryżu
- 20 dag pieczonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 10 dag szynkowego salami
- 8 dag czarnych oliwek bez pestek
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 10 dag sera żółtego
- 3 sztuki jajka
- 2 łyżki masła
- 60 ml mleka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz. Seler naciowy oraz pomidory umyj. Następnie seler z marchewkami pokrój w drobną kostkę. Pomidory i oliwki przekrój na połówki.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odsącz. Pieczone mięso oraz salami pokrój w niewielką kostkę i wrzuć do miski. Następnie dodaj ugotowany ryż, pokrojone warzywa, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i lekko oprósz solą oraz pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego ryż z dodatkami. Wierzch wyrównaj i skrop oliwą. Mleko zmiksuj z jajkami, dodaj starty ser żółty i polej wierzch risotto.
- Całość piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!