Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki marchewki
2 sztuki łodygi selera naciowego
20 dag pomidorów
30 dag ryżu
20 dag pieczonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
10 dag szynkowego salami
8 dag czarnych oliwek bez pestek
garść posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
10 dag sera żółtego
3 sztuki jajka
2 łyżki masła
60 ml mleka
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz. Seler naciowy oraz pomidory umyj. Następnie seler z marchewkami pokrój w drobną kostkę. Pomidory i oliwki przekrój na połówki.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odsącz. Pieczone mięso oraz salami pokrój w niewielką kostkę i wrzuć do miski. Następnie dodaj ugotowany ryż, pokrojone warzywa, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i lekko oprósz solą oraz pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego ryż z dodatkami. Wierzch wyrównaj i skrop oliwą. Mleko zmiksuj z jajkami, dodaj starty ser żółty i polej wierzch risotto.
- Całość piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!