Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- Zrazy
50 dag mięso mielone
2 łyżki bułka tarta
4 łyżki mleko
1 sztuka jajka
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1/3 szklanki rosół
2 łyżki ketchup pikantny
mąka krupczatka
do panierowaniaolej
sól
do smakupieprz
do smakumajeranek
do smaku
- Sos
1 szklanka śmietana kremówka
2 łyżki mleko
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
sól
szczypta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem, dodaj do mięsa wraz z jajkiem, solą i majerankiem.
- Składniki wyrób i uformuj 8 małych zrazików, oprósz mąką i smaż, rumieniąc z obu stron.
- Przełóż zraziki do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
- Porcje zalej wymieszanym z koncentratem i ketchupem rosołem.
- Przygotuj sos:w mleku rozprowadź mąkę, połącz ze śmietaną i szczyptą soli, zalej zraziki, od razu wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 min.