Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- Zrazy
- 50 dag mięso mielone
- 2 łyżki bułka tarta
- 4 łyżki mleko
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1/3 szklanki rosół
- 2 łyżki ketchup pikantny
- mąka krupczatka
do panierowania - olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - majeranek
do smaku
- Sos
- 1 szklanka śmietana kremówka
- 2 łyżki mleko
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- sól
szczypta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem, dodaj do mięsa wraz z jajkiem, solą i majerankiem.
- Składniki wyrób i uformuj 8 małych zrazików, oprósz mąką i smaż, rumieniąc z obu stron.
- Przełóż zraziki do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
- Porcje zalej wymieszanym z koncentratem i ketchupem rosołem.
- Przygotuj sos:w mleku rozprowadź mąkę, połącz ze śmietaną i szczyptą soli, zalej zraziki, od razu wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 min.