Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 300 g mięso mielone
- 4 sztuki ziemniaki
- 6 plastrów bakłażan
- 6 plastrów cukinia
- 1/2 sztuki papryka żółta
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1 sztuka por
biała część - 1 sztuka cebula
mała - 2 łyżki bułka tarta
- 4 sztuki jajka
- 1/2 szklanki śmietana
18% - 3 łyżki ser żółty
starty - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 łyżki masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Pora oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami ziemniaków. Oprósz solą.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, posiekaną cebulę i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Uzyskaną masę mięsną wyłóż na ziemniaki i wyrównaj.
- Na masie mięsnej rozłóż plasterki bakłażana i cukinii oraz paski papryki. Wierzch posyp plasterkami pora.
- Pozostałe jajka rozkłóć i wymieszaj ze śmietaną, startym żółtym serem, solą i pieprzem. Uzyskanym sosem polej zapiekankę. Tak przygotowane danie piecz 40 minut w 175 st. C, aż wierzch się zrumieni.
Źródło przepisu: Przyslij przepis