Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka a la pizza


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę a la pizza można urozmaicić dowolnymi warzywami. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, do mięsa można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  mięso mielone
  • 4 sztuki  ziemniaki
  • 6 plastrów  bakłażan
  • 6 plastrów  cukinia
  • 1/2 sztuki  papryka żółta
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 1 sztuka  por
    biała część
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 4 sztuki  jajka
  • 1/2 szklanki  śmietana
    18%
  • 3 łyżki  ser żółty
    starty
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2 łyżki  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Pora oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami ziemniaków. Oprósz solą.
  3. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, posiekaną cebulę i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Uzyskaną masę mięsną wyłóż na ziemniaki i wyrównaj.
  4. Na masie mięsnej rozłóż plasterki bakłażana i cukinii oraz paski papryki. Wierzch posyp plasterkami pora.
  5. Pozostałe jajka rozkłóć i wymieszaj ze śmietaną, startym żółtym serem, solą i pieprzem. Uzyskanym sosem polej zapiekankę. Tak przygotowane danie piecz 40 minut w 175 st. C, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE