Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
300 g mięso mielone
4 sztuki ziemniaki
6 plastrów bakłażan
6 plastrów cukinia
1/2 sztuki papryka żółta
1/2 sztuki papryka czerwona
1 sztuka por
biała część1 sztuka cebula
mała2 łyżki bułka tarta
4 sztuki jajka
1/2 szklanki śmietana
18%3 łyżki ser żółty
startysól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Pora oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami ziemniaków. Oprósz solą.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, posiekaną cebulę i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Uzyskaną masę mięsną wyłóż na ziemniaki i wyrównaj.
- Na masie mięsnej rozłóż plasterki bakłażana i cukinii oraz paski papryki. Wierzch posyp plasterkami pora.
- Pozostałe jajka rozkłóć i wymieszaj ze śmietaną, startym żółtym serem, solą i pieprzem. Uzyskanym sosem polej zapiekankę. Tak przygotowane danie piecz 40 minut w 175 st. C, aż wierzch się zrumieni.
Źródło przepisu: Przyslij przepis