Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
- 250 g ser żółty
- 200 g pieczarki
- 1 sztuka cukinia
- 2 sztuki pomidory
- 1 łyżka keczup
- 3 sztuki cebula
- 3 łyżki olej
- 3 ząbki czosnek
- 1/2 puszki kukurydza konserwowa
- 500 g przecier pomidorowy
- 500 g mięso mielone
- 100 g kiełbasa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj, obierz i pokrój w plastry. Następnie wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego.
- Cukinię umyj, pokrój w półplasterki, podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cukinię wyłóż na ziemniaki.
- Warzywa w naczyniu posyp osączoną z zalewy kukurydzą. Kiełbasę oraz oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki.
- Cebule obierz, pokrój w piórka. Kiełbasę, cebulę oraz pieczarki podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż do pozostałych składników w naczyniu żaroodpornym.
- Mięso podsmaż. Dodaj starty czosnek, przecier pomidorowy i keczup. Dopraw do smaku. Powstałym sosem zalej składniki w formie.
- Całość posyp startym serem. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku