Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
200 g makaronu
5 sztuk parówek
1/2 sztuki puszki groszku
1/2 sztuki puszki kukurydzy
1/2 sztuki pęczka koperku
50 g margaryny
100 ml śmietany 18%
200 g startego sera gouda
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź.
- Parówki pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej margarynie, aż się zrumienią. Następnie dodaj groszek oraz kukurydzę i zalej wodą tak, żeby wszystkie składniki były przykryte. Dodaj kostkę rosołową oraz posiekany koperek. Zagotuj.
- Mąkę wymieszaj z zimną wodą i wlej do garnka z bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie zagotuj. Następnie dodaj śmietanę, zagotuj i zdejmij z ognia.
- Sos wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp tartym serem i zapiekaj 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka