Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g makaron penne (rurki)
- 150 g boczek
- 1 pęczek natka pietruszki
- 200 g ser ricotta
- 2 sztuki jajka
- 200 ml mleko
- 100 g śmietana
- 80 g ser parmezan
starty - 100 g pomidory
krojone, w puszce - 80 g kapary
- 1 sztuka bakłażan
mały - 1 sztuka cukinia
mała - olej
do formy - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do osączenia. Boczek pokrój w cienkie paski. Pęczek natki pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Do miski włóż ricottę. Dodaj jajka, mleko, śmietanę, 1/2 startego parmezanu oraz pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj. Do oddzielnego naczynia wrzuć ugotowany makaron, pokrojony boczek, natkę pietruszki i kapary. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Formę żaroodporną posmaruj olejem i wypełnij makaronem. Zalej go 4/5 masy śmietanowej. Bakłażan oraz cukinię pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość polej resztą masy śmietanowej i posyp pozostałym parmezanem. Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 200 st. C. Po tym czasie usuń folię i piecz, aż wierzch się zrumieni.
Źródło przepisu: Smacznego!