Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 kg piersi kurczaka
- 1/2 kg makaronu świderki
- 1 sztuka słoik suszonych pomidorów
- 15 dag parmezanu
- Sos beszamelowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 kostki rosołowe
- 1 sztuka serek topiony
- mleko
- oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki i masła zrób zasmażkę. Następnie dodaj bulion z dwóch kostek rozpuszczonych w 1 litrze wrzątku, serek topiony oraz oregano i zagotuj.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
- Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Usmaż go na oliwie z pomidorów, a pod koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Połącz mieso z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej wszystko sosem i posyp tartym serem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka