Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g makaron spaghetti
- sól
do smaku - 3 łyżki olej
- 400 g pomidory
- 2 sztuki cebula
- 2 ząbki czosnek
- 80 g boczek wędzony
- 150 g pieczarki
świeże - 250 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 1 łyżka papryka (przyprawa)
słodka, mielona - majeranek
świeży, siekany - 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 125 ml wino czerwone wytrawne
- 125 ml bulion wołowy
- 1/2 łyżeczki cukier
- 100 g ser ementaler
starty - masło
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Ugotowany makaron przełóż na cedzak, polej zimną wodą i zostaw do ocieknięcia.
- Pomidory sparz, polej zimną wodą i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim pieczarki. Następnie zdejmij pieczarki, a na pozostałym oleju podsmaż boczek.
- Do smażącego się boczku dodaj cebulę i czosnek. Smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj mięso i zwiększ ogień. Mieszaj przez 3 minuty, aż mięso utworzy grudki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
- Do podsmażonego mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i duś na dużym ogniu przez 5 minut. Następnie podlej wszystko winem i bulionem. Dodaj pieczarki, zmniejsz ogień i duś wszystko razem przez 15 minut.
- Mieszankę z patelni przełóż na durszlak. Zachowaj sos który ścieknie i przelej go do garnka. Podgrzewaj sos tak długo, aż odparuje 1/2 płynu. Sos dopraw cukrem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż makaronem. Na makaron przełóż mięsną masę i przykryj makaronem. Zapiekankę polej sosem i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane