Dzisiaj jest: Piątek, 25.09.2020 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka mazurska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  polędwiczki wieprzowej
  • 1 kg  ziemniaków
  • 500 g  pieczarek
  • 3 sztuki cebule
  • starty żółty ser
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 500 ml  śmietany 30%
  • 2 sztuki jajka
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj. Pieczarki i cebulę pokrój , oprósz solą i podsmaż.
  2. Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz solą i smaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.
  3. Podgotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na nich ułóż podsmażone pieczarki i cebulę, a następnie polędwiczki i znów ziemniaki. Kontynuuj do wyczerpania składników (ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki).
  4. Nałóż ser. Śmietanę wymieszaj z jajkami i koperkiem. Powstałym sosem zalej zapiekankę i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE