Dzisiaj jest: Wtorek, 26.01.2021 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Zapiekanka mazurska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  polędwiczki wieprzowej
  • 1 kg  ziemniaków
  • 500 g  pieczarek
  • 3 sztuki cebule
  • starty żółty ser
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 500 ml  śmietany 30%
  • 2 sztuki jajka
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj. Pieczarki i cebulę pokrój , oprósz solą i podsmaż.
  2. Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz solą i smaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.
  3. Podgotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na nich ułóż podsmażone pieczarki i cebulę, a następnie polędwiczki i znów ziemniaki. Kontynuuj do wyczerpania składników (ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki).
  4. Nałóż ser. Śmietanę wymieszaj z jajkami i koperkiem. Powstałym sosem zalej zapiekankę i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE