Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g polędwiczki wieprzowej
- 1 kg ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 3 sztuki cebule
- starty żółty ser
- sól
- pieprz
- Sos
- 500 ml śmietany 30%
- 2 sztuki jajka
- koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj. Pieczarki i cebulę pokrój , oprósz solą i podsmaż.
- Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz solą i smaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.
- Podgotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na nich ułóż podsmażone pieczarki i cebulę, a następnie polędwiczki i znów ziemniaki. Kontynuuj do wyczerpania składników (ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki).
- Nałóż ser. Śmietanę wymieszaj z jajkami i koperkiem. Powstałym sosem zalej zapiekankę i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka