Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g mięsa mielonego
2 sztuki marchewki
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
120 g groszku konserwowego
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki oleju
90 g miksu sałat
700 g ziemniaków
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
2-3 sztuki gałązki natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dodaj łyżkę śmietany i ugnieć tłuczkiem.
- Marchewkę i cebulę obierz, pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju razem z cebulą i marchewką. Następnie dodaj mięso i smaż razem przez 7 minut. Po tym czasie wlej pomidory razem z zalewą, rozdrobnij je, dopraw do smaku i duś przez 15 minut. Pod koniec dodaj osączony groszek i posiekaną natkę.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż puree ziemniaczane. Piecz 20 minut w 180 st. C. Podawaj z sałatą skropioną winegretem z oleju i soku z cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia