Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g ziemniaki
1 szklanka mleko
gorące1 sztuka cebula
300 g mięso mielone
dowolne6 łyżek masło
2 łyżki mąka
1 szklanka bulion
1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka musztarda
5 gałązek tymianek
do dekoracji1 łyżeczka sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 20 minut. Następnie odcedź, pozostawiając odrobinę wody. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na puree, dodaj gorące mleko i odrobinę wody z gotowania ziemniaków. Całość zmiksuj z 1 łyżką masła i solą na puszystą masę.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj mięso i podsmaż wszystko razem.
- W małym garnku rozgrzej 1,5 łyżki masła. Oprósz mąką i zrób zasmażkę. Po chwili wlej 1 szklankę bulionu i mieszając zagotuj sos. Do garnka dodaj koncentrat i musztardę, po czym wymieszaj.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej gorącym sosem, a na wierzchu rozsmaruj ziemniaki i posyp resztą masła startego na tarce o małych oczkach. Piecz 30 minut w 225 st. C. Przed podaniem udekoruj tymiankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku