Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka pasterska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka pasterska to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
  • 1 szklanka  mleko
    gorące
  • 1 sztuka  cebula
  • 300 g  mięso mielone
    dowolne
  • 6 łyżek  masło
  • 2 łyżki  mąka
  • 1 szklanka  bulion
  • 1 łyżeczka  koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka  musztarda
  • 5 gałązek  tymianek
    do dekoracji
  • 1 łyżeczka  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 20 minut. Następnie odcedź, pozostawiając odrobinę wody. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na puree, dodaj gorące mleko i odrobinę wody z gotowania ziemniaków. Całość zmiksuj z 1 łyżką masła i solą na puszystą masę.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj mięso i podsmaż wszystko razem.
  3. W małym garnku rozgrzej 1,5 łyżki masła. Oprósz mąką i zrób zasmażkę. Po chwili wlej 1 szklankę bulionu i mieszając zagotuj sos. Do garnka dodaj koncentrat i musztardę, po czym wymieszaj.
  4. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej gorącym sosem, a na wierzchu rozsmaruj ziemniaki i posyp resztą masła startego na tarce o małych oczkach. Piecz 30 minut w 225 st. C. Przed podaniem udekoruj tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE