Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g ziemniaki
1 sztuka kalafior
mały1 sztuka cebula
2 sztuki marchew
4 łyżki olej
500 g mięso mielone
wołowe1 puszka pomidory
bez skórki2 łyżki przecier pomidorowy
8 listków bazylia
250 ml bulion
100 g ser żółty
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w 1-centymetrowe plasterki. Kalafior oczyść, podziel na różyczki i ugotuj z ziemniakami w osolonej wodzie.
- Cebulę i marchewki obierz. Cebulę drobno posiekaj, a marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na nich cebulę. Następnie dodaj marchewkę i mięso mielone. Smaż wszystko przez kilka minut.
- Do masy mięsnej dodaj pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Na koniec podlej wszystko bulionem i duś razem przez 20 minut.
- Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie ułóż pokrojone ziemniaki i kalafior. Na warzywa wyłóż masę mięsną, a wierzch zapiekanki przykryj pozostałymi różyczkami kalafiora. Całość posyp startym żółtym serem. Piecz 20 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!