Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.09.2020 Imieniny: Marka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka po bolońsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeśli wierzch zapiekanki po bolońsku zacznie się za bardzo rumienić podczas pieczenia, danie warto przykryć folią aluminiową.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
  • 1 sztuka  kalafior
    mały
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  marchew
  • 4 łyżki  olej
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • 1 puszka  pomidory
    bez skórki
  • 2 łyżki  przecier pomidorowy
  • 8 listków  bazylia
  • 250 ml  bulion
  • 100 g  ser żółty
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w 1-centymetrowe plasterki. Kalafior oczyść, podziel na różyczki i ugotuj z ziemniakami w osolonej wodzie.
  2. Cebulę i marchewki obierz. Cebulę drobno posiekaj, a marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na nich cebulę. Następnie dodaj marchewkę i mięso mielone. Smaż wszystko przez kilka minut.
  3. Do masy mięsnej dodaj pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Na koniec podlej wszystko bulionem i duś razem przez 20 minut.
  4. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie ułóż pokrojone ziemniaki i kalafior. Na warzywa wyłóż masę mięsną, a wierzch zapiekanki przykryj pozostałymi różyczkami kalafiora. Całość posyp startym żółtym serem. Piecz 20 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE